Leszokás az alkoholról – nem is olyan egyszerű

Mindenkinek van valamilyen szenvedélye. A keresztapámnak például a horgászás. Engem is elvitt már párszor magával, de valahogy nem szippantott be az a hobbi. Pedig ódákat zengett nekem arról, hogy mennyi pozitívuma van a horgászatnak és miért lenne érdemes nekem is rendszeresen eljárnom vele. Ez a szenvedélye engem még ezek után sem “fertőzött meg”. Nem igazán sikerült megértenem, hogy őt mi vonzza ebben annyira. Sajnos nagyon sok ennél jóval károsabb szenvedély is van, amelyek esetében szintén nem tudom megérteni a miért-et. Az egyik ilyen szenvedély az alkohol. Ez a horgászattal ellentétben káros, és nem csak az egyénre, hanem annak környezetére, munkájára is nagy hatással lehet, és nem pozitív értelemben sajnos. A legrosszabb pedig az, hogy a leszokáshoz képest sokkal könnyebben válhatunk függőkké. Vajon, hol van az a pont, amikor valaki már alkoholistának számít? Hogyan tudunk segíteni, hogy felismerje a problémát és elfogadja a segítséget?

Ezek a gondolatok és kérdések már bennem is megfogalmazódtak, hiszen ez egy elég érdekes és összetett téma. Végül ezekre a kérdésekre a https://felepulok.hu/ blogján találtam választ. Itt olyan bejegyzések íródtak, mint pl. a Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? vagy a Leszokás az alkoholról című bejegyzések. Ezekben elég sok felmerülő kérdésemre kaptam választ, és ha már rátaláltam az oldalra, akkor úgy gondoltam, hogy jobban meg is ismerkedem velük. Kiderült, hogy egy Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ weboldalára keveredtem. Egy olyan család áll e mögött az intézet mögött, akik maguk is hasonló problémákkal küzdöttek, és ezeket a tapasztalatokat használják fel arra, hogy másoknak segítsenek. Az ő történetüket is megismerhetjük a honlapon, amellett, hogy megismerkedhetünk az általuk alkalmazott módszerekkel, illetve foglalkoztatott szakemberekkel.

„Leszokás az alkoholról” helyett felépülés az alkoholizmusból – ez az, amit ők vallanak. Ezt pedig egyéni és családi konzultációk, valamint egy 28 napos programon keresztül próbálják megvalósítani. Ezt a programot jobban is megismerhetjük, hiszen külön oldalt is szenteltek neki a weboldalon. Megtudhatjuk, hogy elsősorban kiknek is ajánlják, a főbb jellemzőket is megtudhatjuk. Sőt, még az ellátást biztosító, a program helyszínéül szolgáló intézményben egy virtuális sétát is tehetünk. A program egyik igazán meglepő része számomra az volt, hogy a családtagokat is “megszólítják”. Hétvégente lehetőség van látogatni, és ilyenkor számukra ingyenes, pszichoedukációs előadást és konzultációt biztosítanak, melynek célja a családtagok bevonása a felépülés folyamatába. Ez meglepő volt, hiszen én mindig is úgy képzeltem el, hogy ha valaki elvállal egy ilyen jellegű kezelést, akkor el van szeparálva a külvilágtól, a környezetétől. Ebben az esetben azonban nem így van. Ráadásul ha belegondolok, akkor én egy függő hozzátartozója lennék, akkor nem biztos, hogy tudnám pontosan hogyan is kell viselkedni, ezt az egész helyzetet kezelni. Itt viszont lehetőségem lenne megtanulni.

Ezen a honlapon egy kicsit máshogy ismerhettem meg az alkoholizmust, illetve a kezelését. Azt eddig is tudtam, hogy nemcsak a függőt, hanem az ő közvetlen környezetét is befolyásolja a betegség, de az csak most derült ki, hogy milyen nagy szerepe lehet a családnak a gyógyulni vágyó felépülésében, hiszen ahogy ez az intézmény is vallja, az alkoholizmus egy családi betegség, és a kiút, a segítség megtalálása, a felépülés folyamata is csak családi „projektként” lehet működőképes