Horgászat közben az ingatlaneladás volt a téma

Az energetikai tanúsítvány online kérdéskörről beszélgettünk a legutóbbi horgászat alkalmával. Igyekszünk havonta legalább egyszer összejönni a szezonban és horgászni egy jót a régi cimboráimmal. Ilyenkor sok minden szóba kerül, kinek épp mi az aktuális téma az életében.

Az egyik barátom nemrég eladta ingatlanát és adódott a kérdés, hogy az energetikai tanúsítvány online igénylése milyen módon lehetséges. Ő ajánlotta az e-tanusitas.eu oldalt, ahol könnyen, gyorsan és kényelmesen fel lehet venni a kapcsolatot. A kapcsolatfelvétel történhet online és telefonon is, ezek után pedig egy telefonos egyeztetés következik, amikor már jó, ha tisztában vagyunk az ingatlan helyrajzi számával. Ezután egy előre egyeztetett időpontban a területileg illetékes kolléga felméri a helyszínt. Ez elengedhetetlen az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez. Megnézi az épületet, a nyílászárókat, fűtést, födémet és minden olyan dolgot, aminek köze van az energiafogyasztáshoz. Nyilván ez egy társasházi lakás esetében egyszerűbb és ebből kifolyólag olcsóbb is, mint egy családi háznál.

Az energetikai tanúsítvány online elkészítése tehát a kapcsolatfelvétellel kezdődik, ezután a szakember elvégzi a helyszíni felmérést, ezután a mért adatokat továbbítja az irodába, ahol elvégzik a szükséges számításokat és megszületik a tanúsítvány, amit 12-24 órán belül futárszolgálat hoz házhoz.

Gyors, kényelmes és egyszerű megoldás. Ráadásul az e-tanusitas.eu árgaranciát is vállal a szolgáltatásra. Sőt, minden megrendelés mellé ajándékba jár egy négyezer forint értékű Ingatlan kisokos, amiben hasznos tanácsokat olvashatunk arról, hogy hogyan tudjunk energiatakarékosabban élni.

12 kategóriába lehet tehát sorolni az ingatlanokat, a legjobb az AA++, a legrosszabb pedig a JJ kategória, nyilván ezzel nem igazán lehet találkozni. Amikor ingatlant vásárolunk, az ingatlan eladójának kötelessége ennek a tanúsítványnak a birtokában lenni, innen tudhatja a vevő, hogy milyen költségekre is számíthat és hogy ilyen szempontból milyen állapotban van az épület.

Sőt, ha ingatlant szeretnénk eladni, az áron igencsak sokat tud dobni, ha jobb kategóriában szerepel az ingatlan. Érdemes tehát az energiahatékonysági beruházásokat elvégezni, így több pénzt kaphatunk a házunkért. Amikor pedig vásárolunk, mindenképp vegyük ezt is figyelembe. Hosszabb távon ugyanis jobban megéri egy ilyen ingatlant venni, aminek kevesebb a fenntartási költsége.

Ezekről és sok másról is beszélgettünk horgászás közben és szerencsére a kapás sem maradt el. Méretes halak kerültek a haltartóba, a család nagy örömére.