A csónakból a fűtött otthonba – a vízszerelőm így mentett meg másodszor

Ahogy öregszem, egyre nagyobb próbatétel elé állít a csónakból történő horgászat. Ott, a termosz csak egy ideig megoldás arra, hogy közben melegítsen valami. Aki pedig szokott így pecázni, tudja, hogy a víz fölött nagyon más megoldás nincs, ott aztán fel lehet öltözni akárhogy. A hideg évszakban ez nehéz dolog. Bár, ez nekem egy olyan hobbi, amiről sosem fogok lemondani, de a ezekben évszakokban, kint a vízen már igencsak átfázom annyira, hogy kicsit megmerevedett végtagokkal, nehézkesebben szállok ki utána a csónakból. Ilyenkor nagyon jól esik hazaérve felmelegedni, és elmondhatatlanul rossz élmény volt egyszer, még októberben, amikor hazaérve nem tudtam a fűtőrendszert működésre bírni.

Ekkor segített nekem másodszor a Vizszereles.net, akik ki tudtak érkezni és olyan gyorsan megjavították, mint ahogy első alkalommal dolgoztak, amikor a szennyvízcsatornával adódott baj. Mint írják az oldalon, ez utóbbi (ami időrendben nálam az előbbi probléma volt), nem csak komoly kárt tehetett volna az ingatlanomban anno, ha nem orvosolják ilyen gyorsan a problémát, hanem az ilyesmi még fertőzéseket is okozhat, meg is betegíthet bárkit. Ezért nem szabad kicsit sem húzni, odázni semmiféle problémát, ami hasonló jellegű. Ők egy olyan, 30 éves tapasztalatot felhalmozott szakértőgárdát tudnak készenlétben tartani, akik Pest megye számos településére kivonulnak, gyorsan. És persze a fővároson belül is bárhol.

Néha érdemes elébe is menni a bajnak, ezért van náluk csatornatisztítás is: felderítik a rejtett problémákat már a gyanúnk alapján is, még csatornakamerázás útján is körbe tudják járni a területet, ami egészen XXI. századi problémamegoldás. Természetesen ilyen természetű, és SOS-jellegű munkákra is vállalnak még garanciát is.

Azonban térjünk vissza a fűtésszerelésre, amire legutóbb szükségem volt. Ők különválasztják a fűtésrendszert és a gázkazánt a leírásukban. De azt is írják, mindkettő működését, javítását kiválóan értik, mégis, mint mindenben, előre elmagyaráznak nekünk a Vizszereles.net oldalon mindent, hogy értsük is lehetőleg, mit fognak csinálni a házunkban. Nem mintha ez feltétele lenne bárminek, ők elvégzik a dolgukat így is, úgy is, de azért hasznos tudás.

Eloszlatják a tévhiteinket: nem kell nekünk szakértőnek lennünk, más szakembert, másmilyen eszközöket, szerszámokat kell bevessenek viszont, ha kazánt kell szerelni, mert az a gázszerelő terepe, míg a fűtéscsövezés, a radiátor a fűtésszerelőé. Még konkrét jelenségeket is leírnak, előre gondolkodván, hogy a háztartásukban mi mit tapasztalhatunk: a gázkészülék marad üzemen kívül, hiába kapcsolgatjuk, esetleg hiába megy a kazán, a radiátor mégsem melegszik, netán a hatékonysággal van baj? Tehát meleg ugyan, de nem eléggé? Továbbá gyakori az, hogy csak az egyik szobába jut el a víz, de egy másikban már nem melegszik fel a radiátor, netán csöpög a fűtőtest, vagy már folyik belőle a víz rendesen.

Mindezek oka lehet a rozsdásodás, az elöregedés viszonylag természetesen részeként – ez a rozsdásodás felléphet a fűtőtesten, vagy a magában a fűtésrendszer valamely részében, és a túlzott víznyomás is tönkretehet bármit. És még sorolhatnám. A vízkövesedést se felejtsük el. Egyszóval, előbb-utóbb szükségünk lesz ilyen természetű segítségre, szóval nyugodtan keressük a Vizszereles.net embereit. Betervezett szerelés esetén, vagy SOS-problémamegoldáskor is ők a legjobbak, azt hiszem. Én legalábbis még nem találkoztam olyannal, aki ne hálálkodott volna a távozásukkor, és ne azt mesélte volna: már-már úgy érezte, amíg ki nem jöttek, hogy itt most hosszú időre kínkeserves lesz minden, de ők jöttek, és hamar elfeledtették a balesetet. És mindenki visszakapta tőlük azonnal a normális életét, mint már említettem: garanciával!